Vásárosbécről indult

Vásárosbéc lélekszáma 200 fő, de ez nem volt mindig így. Az 50-es években a településen élők száma 1000 fő feletti volt, a havi vásárok idején akár meg is duplázódott ez a szám. Ezt az elraktározódott erőt, közös szellemiséget még mindig őrzi a falu, ezért bátrabban kezdeményez, indít közösségi programokat a térségben.

Az NMI Művelődési Intézet NKft. által indított Leleményes Hőseink felhíváson Baranya megyében egyedüliként nyert az ifjúsági csapatunk. Megalakult a Hangadók Ifjúsági Klub és megint csak a megyében egyedüliként – csatlakozva a veszprémi kezdeményezéshez – elindítottuk az Ifjúsági Értékőr Programunkat, mely a település értékeit hivatott felkutatni, megőrizni az utókor számára.

A Vásárosbéc Szeretlek facebook csoportunkban közzétett régi fotókhoz, történetekhez egyre több elszármazott szólt és tett hozzá, ezért a virtuális és valós közösség igényeire reagálva, megrendeztük – a Cselekvő Közösségek Program által szervezett Közösségek Hete keretében-, a megye legnagyobb programját- az Elszármazottak Találkozóját. Felavatásra került az itt élő világhírű ötvösművész. Haynal Rudy alkotása is a Mindenkori Vásárosbéci Idősek Emlékhelye is.

Somogyviszló, Somogyapáti, Dióspuszta és Vásárosbéc 2017 márciusában elindította a Zselici Tündérkert Programját, melynek keretében őshonos zselici gyümölcsfákról oltunk, szemzünk, hogy megőrizhessük a következő generációnak természeti örökségünket is. 2017 decemberig az Alapítvány területén átadásra kerül Vásárosbéc Tündérkertje, melyet a település látogathat és ingyenesen hozzájuthatnak a helyi lakosok az oltványokhoz.

Hetedik éve rendezzük meg a nyári egy hetes ingyenes napközis tábort a helyi gyerekeknek, a támogatások függvényében bentlakással illetve bejárással.

A tábori feladatok ellátásában sok önkéntes és diákmunkás is segít. 2015-ben indítottuk a „Diákmunka Másképp” Programot, melynek keretében a dolgozó fiatalok falut szépítettek és játszóházat vezettek kicsiknek, nagyoknak.

Negyedik éve rendezzük meg a – a béciek a béciekért -, Vásárosbéci Nagykarácsony Programot, ahol a Kék Nefelejcs Nyugdíjas Klub, alkalmi kórusunka helyi gyerekek, felnőttek és a Vásárosbéci Színjátszó Kör ad elő. Az Alapítvány három éven át szervezte az MMA által támogatott Hagyományaink Őrzői: A Népmesék kurzusát, melynek eredményeként megalakult a Vásárosbéci Színjátszó Kör. Sok településen, városban adtuk már elő az általunk feldolgozott népmeséket. Jelenleg az NMI Művelődési Intézet NKft. Pajtaszínház felhívásán Baranya megyét fogjuk képviselni a Budapesti Nemzeti Színházban 2018 januárban. Természetesen egy magunk által alkotott, Vásárosbéc értékeit képviselő darabbal készülünk.

Az adventi időszakban -az itt élő amerikai festőnő Haynal Valery alkotását dícsérő – Szabadtéri Betlehem kitelepítése után, elindul útjára a kis, kivilágítható Vándor-Betlehem is.  Ablakról ablakra jár, sorsolással derülnek ki a befogadó családok, így alkalom nyílik a tippelésre a Vásárosbéc Szeretlek facebook oldalon.

A Szigetvári Kultúr és Zöld Zóna Egyesület támogatásával már nagyon sok program megvalósult Vásárosbécen is ( mélyszegénység, gyerekesély program), jelenleg az Alapítványunk, az Egyesület anyag-eszköz támogatásával működtet Kézműves Klubot, Természetismereti szakkört, és Ifjúsági Klubot, tart akciónapokat.