Túzoltó bemutató és szilvásgombóc készítő nap a Somogyapátiból érkező Tanodásokkal

KÉPES SZILVÁS GOMBÓC RECEPT:

1. Főzd meg a krumplit és nagy vígasságok közben pucold meg ötödmagaddal.

2. Közben több liter olajat forrósíts fel és szórj bele (Te és a barátaid) rengeteg sok zsemlemorzsát.

3. Állítsátok össze a össze a tésztát, lehetőleg a konyhakövön, ott többen körbeguggolhatjátok! (nem baj, hogy nem ismeritek a receptet, menet közben majd belejöttök…)

4. Folyamatosan fütyülve (!) pucold meg a szilvát! Mondom fütyülj!

5. Tehát a tésztába jó, ha tettél rengeteg főtt krumplit, lisztet, margarint, tojást, valamennyi sót (asszem kihagytuk, de a krumplit sós vízben főztük!), tejfölt és még lisztet, amíg csak valami tésztafélévé nem válik a gyúrástól.

6. Válaszút elé kerültünk: vagy irdatlan sok liszttel gyönyörű, ruganyos tésztát gyúrunk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, négyzeteket vágunk (egyformákat) és a belehelyezett szilvákkal gombóccá gyúrjuk, VAGY – és természetesen ezt választottuk- jó ragacsosra hagyjuk a tésztát, ahogy a régi nagymamák, és ebből a csuda lágy masszából formázunk olyan gombócokat, hogy minden falat majd elolvadjon a szánkban. Nagyobb munka, de nagyobb mulatság is.

7. Az óriás gombócok mehetnek az üstbe, hogy még nagyobbra dagadjanak.

8. Az üstből (ha feljöttek a víz színére) visszautaznak a konyhába, egyenesen a pirított zsemlemorzsa ágyba. Erősen meghempergetjük az óriás gombócokat, hogy vastagon lepje a morzsa.

9. Tálba szedjük és meghintjük fahéjas porcukorral (nem sajnáljuk).

10. Ha mindennel készen vagyunk keressünk egy főkostolót!

11. Most már jöhet a recept megismerése. Fejtsd meg a hiányzó hozzávalókat!

Ja és a 7.-10. pontokat addig ismételjük, míg elfogy a tésztánk. Nem számoltuk, de 150 db körül lehetett a gombócok száma, épp csak a szomszéd faluba nem jutott. Nem csak szilvás, lekváros is volt köztük!

utóirat: Lehet, hogy nem mindenki így készíti a szilvás gombócot, de jó móka volt és elfogyott mind egy szálig!!!!

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük