Túzoltó bemutató és szilvásgombóc készítő nap a Somogyapátiból érkező Tanodásokkal
KÉPES SZILVÁS GOMBÓC RECEPT:
1. Főzd meg a krumplit és nagy vígasságok közben pucold meg ötödmagaddal.
2. Közben több liter olajat forrósíts fel és szórj bele (Te és a barátaid) rengeteg sok zsemlemorzsát.
3. Állítsátok össze a össze a tésztát, lehetőleg a konyhakövön, ott többen körbeguggolhatjátok! (nem baj, hogy nem ismeritek a receptet, menet közben majd belejöttök…)
4. Folyamatosan fütyülve (!) pucold meg a szilvát! Mondom fütyülj!
5. Tehát a tésztába jó, ha tettél rengeteg főtt krumplit, lisztet, margarint, tojást, valamennyi sót (asszem kihagytuk, de a krumplit sós vízben főztük!), tejfölt és még lisztet, amíg csak valami tésztafélévé nem válik a gyúrástól.
6. Válaszút elé kerültünk: vagy irdatlan sok liszttel gyönyörű, ruganyos tésztát gyúrunk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, négyzeteket vágunk (egyformákat) és a belehelyezett szilvákkal gombóccá gyúrjuk, VAGY – és természetesen ezt választottuk- jó ragacsosra hagyjuk a tésztát, ahogy a régi nagymamák, és ebből a csuda lágy masszából formázunk olyan gombócokat, hogy minden falat majd elolvadjon a szánkban. Nagyobb munka, de nagyobb mulatság is.
7. Az óriás gombócok mehetnek az üstbe, hogy még nagyobbra dagadjanak.
8. Az üstből (ha feljöttek a víz színére) visszautaznak a konyhába, egyenesen a pirított zsemlemorzsa ágyba. Erősen meghempergetjük az óriás gombócokat, hogy vastagon lepje a morzsa.
9. Tálba szedjük és meghintjük fahéjas porcukorral (nem sajnáljuk).
10. Ha mindennel készen vagyunk keressünk egy főkostolót!
11. Most már jöhet a recept megismerése. Fejtsd meg a hiányzó hozzávalókat!
Ja és a 7.-10. pontokat addig ismételjük, míg elfogy a tésztánk. Nem számoltuk, de 150 db körül lehetett a gombócok száma, épp csak a szomszéd faluba nem jutott. Nem csak szilvás, lekváros is volt köztük!
utóirat: Lehet, hogy nem mindenki így készíti a szilvás gombócot, de jó móka volt és elfogyott mind egy szálig!!!!
Hagyjon egy választ
Want to join the discussion?Feel free to contribute!