amikor a foldön ülnek a nézők: a Hagyományaink Őrzői: A Népmesék kurzus keretén belül mesél Csernik Szende lábbábos székely mesemondó

A Virágóra – a gyermekek környezeti neveléséért- Közhasznú Alapítvány és a résztvevõk nevében köszönjük az MMA támogatását.

Másodszor nyílt lehetõségünk a „Hagyományaink Õrzõi:  A Népmesék” -kurzus megrendezésére.  Táborunkban 20 fõ nagycsaládos és 15 gyermek vett részt, de nyitott programjainkon Vásárosbéc és környékének lakosai, illetve a visnyeszéplaki Öko-tábor résztvevõi is csatlakoztak hozzánk. A gyerekekkel a többi program alatt önkénteseink játszottak, míg szüleik Csernik Szende erdélyi mesemondótól tanultak életrõl-halálról, hagyományainkról a népmesék tükrében.  Egy – egy mesét szüleik ölében, figyelmesen hallgattak végig.

A „Hagyományaink Õrzõi: A Népmesék II.” – kurzus az elõre tervezett programok mentén zajlott, csak a sorrenden változtattunk néha az idõjárás függvényében.

1.Nap

A táborhelyek kialakítása után,  Alapítványunk juhtúrós puliszkával várta a kurzusra érkezõket.

Ebéd után ismertettük a tábor menetét, bemutattuk a csoportnak Csernik Szende erdélyi mesemondót, és ismerkedésképpen mindenki elmesélte saját meséjét, amit a gyerekek is örömmel hallgattak.

Csernik Szende foglalkozásai után (Mese-szimbólumok, Gyógyítás mesékkel), közösen készítettük el vacsorát. Az „Aranyszõrû bárány” címû népmesét választottuk az elõadáshoz, tekintettel a sok gyerekre, majd este a vállalkozó kedvûek még „tüzes meséket” is hallgattak.

  1. Nap

Egész napos kirándulásra mentünk Visnyeszéplakra az Édenkert Egyesület gyapjúmûhelyébe. Az elõadás után egész napos nemezelés következett, különbözõ technikákat ismertünk meg. Alkalmunk nyílt egyszer elpróbálni a mesét is.

1.Nyitott program: A visnyeszéplaki Öko-tábor és a helyi lakosok részére, Csernik Szende lábbábos elõadása. (kb.50fõ résztvevõ)

  1. Nap

Kézmûves programunk a táborhelyen folytatódott „Agyagszobrászat” címmel. A tavaly készített boszorkányunk kalapot kapott, de sok önálló alkotás is született. Közben Csernik Szende meséit hallgattuk.

Ebédre kemencében sütöttünk töltött lepényeket, langallókat, majd jelmezes próba következett.

A próba után elõadást hallgattunk :Erõszakmentes kommunikáció – avagy mire utalnak közmondásaink?

Vacsorára mindenki elkészített egy adag sajtot, még a gyerekek is segítettek.

A tábortûznél Szendétõl erdélyi népdalokat tanultunk.

4.Nap

A díszlet és a jelmezek teljes elkészülte után még egyszer elpróbáltuk a mesét, majd Csernik Szende elõadását hallgattuk meg: „Mire tanítanak a népmesék?” címmel.

Próbáltunk egy utolsót, majd kialakítottuk a falu fõterén a színteret.

  1. Nyitott program: Népmese elõadás Vásárosbécen, kb. 50 fõ nézõnek. Az elõadás nagyon jól sikerült. Patapoklosiban elõzõ nap rendezték az
  2. Mesefesztivált, és meghívtak bennünket (remélhetõleg a jövõ évi kurzusunkkal és meséjükkel),  jövõre díszvendégnek.

Összességében szakmailag nagyon színvonalas volt a tábor, egymástól is nagyon sokat tanultunk. A népmesék és népdalok tovább kísérnek bennünket, segítve hagyományaink átörökítését az új generációknak.

Jövõ évben a helyiek kérésére Vásárosbéc lakóinak szeretnénk egy bentlakásos kurzust szervezni, Csernik Szende mesemondóval, hasonló programokkal, és a patapoklosi Mesefesztiválon való részvétellel.

 

Kelt.2014.11.25.

 

Köszönettel a Virágóra Alapítvány nevében:

Bánki Eszter

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük