1. évi szakmai beszámoló

Virágóra Alapítvány

 

A Virágóra- a gyermekek környezeti neveléséért- Közhasznú Alapítvány a kulturális közfeladatokról szóló együttműködési megállapodásban vállalt és azon túlmutató programjai:

január-február: A Baranya megyében egyedülálló Ifjúsági Értékőr Program fiataljai több települési interjút készítettek az idős generáció képviselőivel, melynek nyomán megindult egy adatgyűjtés Vásárosbéc múltjáról. Az eredményeket a falu facebook oldalán (Vásárosbéc Szeretlek ) közzétettük és egy virtuális közösség alakult ki. Olyan nagy érdeklődést váltott ki, hogy  a helyiek és az elszármazottak naponta osztottak meg régi fotókat, történeteket Vásárosbécről, és meg is vitatták ezt a közösségi oldalon. Felmerült az igény a személyes találkozásra.

március-április: Elkezdődött a Falumajálissal egybekötött Elszármazottak Találkozójának szervezése. Bevonásra kerültek a helyi önkéntes csoportok.

március: A Szigetvári Kultúr és Zöld Zónával közös pályázatunk nyomán megindult a Vásárosbéci Tündérkert Klub (mely a Zselici Tündérkert Klub tagja Somogyapátival és Somogyviszló településsel közösen). Megindult a Kézműves Klub és voltak akciónapok is.

május 13.: Vásárosbéc, a Közösségek Hete országos rendezvényen Baranya megye legnagyobb rendezvényét bonyolította le. Kilencven elszármazott érkezett, és a települést közel hatvanan képviselték. Az elszármazottakat színvonalas programok várták:

Lovaskocsikázás, közösségi és települési videó, valamint kiállítás a helyi művészek munkáiból a Könyvtárban, Nyugdíjas Klub, Ifjúsági Értékőrök,Pécsi Vígságtevők műsora, kenyérszentelés, kemencés terített asztal, kűrtőskalács sütés. Felavatásra került szintén önkéntes felajánlásból, a Haynal Rudi ötvösművész által készített életfa is, mely a Mindenkori Vásárosbéci Idősek Emlékhelye lett.

június 19.: Gyereknap az itt táborozó pécsi iskolások közreműködésével. Kézműves foglalkozások, népmese előadás, népi játékok, kűrtőskalács sütés.

július 1.-július 8.: VIII. Ingyenes Napközis Tábor a helyi gyerekeknek. Egy héten át, minden nap reggel 9 órától 17 óráig vártunk kicsiket és nagyokat a játszóházba, tízorait és uzsonnát biztosítottunk. Vizícsúszda napot is tartottunk, frissítőkkel, gyümölcsökkel.

Buszmegálló – Galériát rendeztünk be a gyerekek munkáiból, Vásárosbéc a Zselic szívében címmel.

augusztus: Az Alapítvány nyert az Emberi erőforrások Minisztériuma által kiírt Értkes Nemzedákek-Nemzedékek Értéke pályázaton, és elkezdte megvalósítani Cselekvő Generációk szigetvári térségi programját:

 • Patapoklosi mesefesztiválon a Nagyszülő-Unoka mesél programelemet
 • Támogatta a vásárosbéci Idősek Napja rendezvényt
 • Mozsgón Befőző Programot szervezett nagyszülőkkel és gyerekekkel
 • Magyarlukafán Kézműves Fesztivál került megrendezésre
 • Két alkalommal Tündérkert Klub nyílt napot szervezett
 • Támogatta Somogyapáti és Somogyhárságy Idősek Napja rendezvényét
 • Megrendezte Vásárosbécen a Helytörténeti Vetélkedőt 9 település, 50 fő részvételével.
 • Támogatta a helyi nyugdíjas Klub utazását
 • folyamatban van egy nagyszabású kétnapos szigetvári térségi bemutatkozó rendezvény a Vígadóban, melynek házigazdája Vásárosbéc lesz. (10 település helyi értékeinek bemutatása, kóstolók, előadások)

szeptember:

 • Beindultak a természetismereti túrák a helyi és környező településen élő gyermekekkel. (SzKZZ Egyesület támogatásával)
 • Elkezdődtek a Pajtaszínházi próbák. Az alapítvány színjátszó köre Baranya megyét képviseli az idei országos Pajtaszínház Programban (NMI Művelődési Intézet NKft.). Vásárosbéc a programban a legkisebb település.

Január 27-én a Budapesti Nemzeti Színházban kerül bemutatásra a Mesél a béczi erdő című darab, mely a település múltjáról mesél.

A munkáról 2017 november 17.-én fél oldalas cikk jelent meg az Új Dunántúli Naplóban, Mesél a szép béczi erdő címmel. https://www.bama.hu/regio/baranya-szigetvar-es-kornyeke/vasarosbec/

október: A XXXIII. Magyarlukafa Búcsún bemutatásra került a Mesél a béczi erdő színdarab első epizódja, közel 200 fős nézősereg előtt.

Október vége: Az Alapítvány nyert a Szociális Földprogram pályázaton és megkezdte a megvalósítását. Kertelők Programunk 30 család számára tud biztosítani szárnyasokat vagy választási malacot, vetőmagot és kerti munkákat is támogat. Megkezdődött a kötelező elemként megvalósítandó szakmai képzés és mentorálás is, Károlyiné Vári Szilvia vezetésével.

szeptember-december: Elkezdődtek a IV. Vásárosbéci Nagykarácsony rendezvény előkészületei:

 • próbál az énekkar, a Színjátszó Kör
 • készül a Nyugdíjas Klub, egyéni fellépők
 • készülnek a kézműves ajándékok a családoknak, önkénteseknek
 • megtörténtek az előkészületek a szabadtéri Betlehem kihelyezésére
 • elindult a Vándor-Betlehem házról házra. Az NMI Művelődési Intézet pécsi ablakából indult köszönetképpen az előremozdító szakmai támogatásért. Köszönőlevelünket az országos honlapjukon is közzétették. ( http://kozossegimuvelodes.hu/megyei-iroda-hir/teremtsunk-hagyomanyt-vandor-betlehem-ablakrol-ablakra/  )

A falu fecebook oldalán lehet tippelni, hogy melyik család ablakában világít majd estéről estére. A karácsonyi rendezvényen, aki a legtöbbször eltalálta ajándékot kap.

 • idén a háziasszonyok is készülnek bemutatkozással, karácsonyi ehető dekorációkkal, melyet az alapítvány az alapanyagok megvásárlásával támogat.

Ebben az évben Vásárosbéc kiemelten nagy médiafigyelemben részesült, mind az Elszármazottak találkozója a Pajtaszínház és közösségfejlesztési programok kapcsán. ( Országos honlapok, közösségi oldalak, újságok, Civil Rádió, stb.) Reményeink és terveink szerint ez a figyelem fokozódik a következő években.

Programjainkhoz a teret Vásárosbéc Önkormányzata biztosította, a finanszírozását pedig támogatásokból és saját forrásból Alapítványunk biztosította.

Ezúton is köszönjük Vásárosbéc Önkormányzatának támogatását és további eredményes munkát kívánunk!

2017.december 6.

Bánki Eszter

Virágóra Alapítvány